Blog personal – Despre perusi si diverse experiente


May 10, 2010

Naparlirea

Category: PERUSI – admin –

Perusii nu au o perioada anume in care naparlesc. De obicei, naparlirea se produce de cateva ori pe an, la un interval de 2-3 luni. Perioada de naparlire dureaza 2-3 saptamani, timp in care, mare parte din pene sunt inlocuite de altele noi. Unele perioade de naparlire sunt mai pronuntate  de exemplu primavara si vara, din cauza schimbarilor de temperatura. Pe masura ce naparlirea se produce,  pasarea devine tot mai preocupata de toaleta penelor sale. Fiecare pana este invelita intr-un strat de keratina. Cand acest strat se deschide,  pasarea face loc penelor noi, inlaturandu-le cu ciocul pe cele vechi. Atunci cand sunt eliminate penele vechi, apar niste pelicule de piele uscata. Acestea nu trebuie sa ne sperie, sunt rezidurile de keratina. In aceasta perioada oferiti-i perusului posibilitatea sa faca baie ; il poate ajuta sa scape mai usor de penele vechi.

In timpul naparlirii perusul va avea carente in proteine, vitamine si minerale. Pentru a evita posibile boli, trebuie sa-i dam perusului ou fiert, legume si suplimente nutritive. Doar semintele nu sunt suficiente in aceasta perioada. Perusul are nevoie de mai multa energie ca de obicei.

Pe parcursul procesului de naparlire, corpul perusului nu trebuie sa prezinte parti goale (fara pene). O pana noua ar trebui sa se formeze la baza uneia vechi, care sta sa cada. Porii din care ies penele noi au culoarea albastru spre mov, din cauza unui flux sangvin foarte activ. Acest lucru se poate observa cel mai bine pe capul perusului, la baza penelor noi. Foarte rar se intampla ca unul din acesti pori sa sangereze abundent. In acest caz trebuie sa duceti de urgenta pasarea la veterinar. Daca nu aveti aceasta posibilitate, puteti incerca  sa-i opriti singuri sangerarea apasand cu o fasa sterila pe locul respectiv.

Naparlirea nu este o perioada foarte usoara pentru perusi, asa ca nu-i stresati insistand sa va jucati cu ei.

sursa : http://www.perruche.org

Sursa : cartea “Perusii hobby-afacere”, autori : Roberta Tartaseanu-coordonator, dr. Dorina Stefanache-medic veterinar, Victor Isvoranu-biolog, Gelu Pavel-crescator amator, Florentina Pavel-ilustratia

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.